Anderen over mij


“Anne schrijft sinds een paar jaar interviews, achtergrondverhalen en nieuwsberichten voor NRC. In haar werk voor ons bewijst Anne keer op keer dat ze een gedreven wetenschapsjournalist is die meerdere genres beheerst, van een technische verhaal tot persoonlijk interview. Ze werkt secuur en levert snel. Ik waardeer dat Anne daarbij oog houdt voor de verschillende perspectieven van patiënten, artsen en onderzoekers. Dankzij haar uitgebreide netwerk weet ze snel de juiste mensen te spreken. ”

Juli 2020

Lucas Brouwers
Chef Wetenschap, NRC

"Anne modereerde voor het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren één van de sleutelevenementen van het jaar: de presentatie van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2020. In zeer korte tijd wist Anne zich grondig en efficiënt voor te bereiden. Ze presenteerde dit online evenement op intelligente, verfrissende en natuurlijke wijze. Het feit dat het een volledig Engelstalig programma betrof, was voor Anne geen probleem. Anne is prettig om mee samen te werken en uiterst professioneel. Een samenwerking die voor herhaling vatbaar is."

Februari 2021

Lidwien Poorthuis
Managing Director Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

Beeld: Tessa Posthuma de Boer

"Anne is werkelijk van alle markten thuis. Dat bleek vooral uit het bijzondere project 'Leven met kanker' dat ze - samen met Esther Thole - leidde voor NEMO Kennislink, waar ik hoofdredacteur ben. Ze was hoofredacteur, auteur en eindredacteur in één, en ze was bovendien medeorganisator én moderator van het afsluitende publiekssymposium. In mijn optiek de ideale moderne journalist, die meer beheerst dan één genre - en nadenkt hoe het publiek te betrekken bij relevante thema's. Wat niet weg neemt dat ze mooi schrijft, blijkt vooral uit de reportages die ze voor NEMO Kennislink schrijft. Daarnaast is ze, ook als zelfstandige, altijd zeer betrokken bij het geheel. Zorgvuldig en zorgzaam."

Oktober 2020

Leon Heuts
Hoofdredacteur, NEMO Kennislink

Beeld: Ivar Pel
"Anne van Kessel was de cursusleider van de SCW cursus wetenschapsjournalistiek die ik in het voorjaar van 2021 volgde. Ondanks dat de cursus online was door de COVID-19 pandemie, werd het toch een groot succes. Anne weet haar werkervaring en enthousiasme voor de wetenschapsjournalistiek goed over te dragen, werkt op een hele fijne manier samen met de gastdocenten en toont veel interesse in al haar cursisten. Hierdoor wist ze er iedere week een levendige en inspirerende sessie van te maken. Ook gaf ze ons uitgebreid commentaar op ons huiswerk en kwam deze feedback op een opbouwende manier terug tijdens de les. Als cursisten voorzagen we elkaar in break-out rooms regelmatig van commentaar en oefenden we met allerlei schrijf- en interviewopdrachten. Zo leerden we elkaar als groep goed kennen. Daar heeft het laagdrempelige contact met Anne zeker aan bijgedragen. Na de les werd er vaak nagepraat en gaf Anne ons praktische tips. Ook via het online cursussysteem was er veel leuke interactie. De kaart die ik van Anne aan het eind van de cursus ontving spande de kroon: niet alleen voorzag ze mij van een treffende persoonlijke reflectie, ze gaf me ook een duwtje in de rug om vooral te blijven schrijven. Dank, Anne!"

Juni 2021

Annemijn Algra
Neuroloog in opleiding en arts-onderzoeker, UMC Utrecht

"Anne geeft al een paar jaar college in ons vak Wetenschapsjournalistiek op de Vrije Universiteit. We proberen in dat vak theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Dat is bij uitstek iets voor Anne. Ze is een gedreven journalist, met passie voor het vak en de kwaliteit. Ik vind het mooi hoe ze die passie en gedrevenheid op de studenten overbrengt. Anne heeft een toegankelijke en prettige stijl van lesgeven, die ze combineert met een kritische houding. Haar diverse ervaring, onder meer als redacteur, freelancer en boekschrijver, is voor onze studenten zeer interessant. En tot slot, dat zij alweer jaren geleden afstudeerde aan onze eigen Wetenschapscommunicatie opleiding aan de VU, maakt dat we haar helemaal met trots aan onze studenten presenteren."

April 2018

Frank Kupper
assistent professor science communication, Vrije Universiteit

"Als programmamaker bij Arthouse LUX werk ik samen met Anne voor ons programma 'De nieuwe mens'. Een debatreeks rond innovaties in de biomedische wetenschappen. Ik zie Anne daarin als een gretige en nauwkeurige journaliste en presentatrice. Ze bereidt haar gesprekken gedegen voor en brengt deze op de debatavonden in een zuiver interview over het voetlicht. Ze speelt moeiteloos in op vragen vanuit het publiek en bewaakt op natuurlijke wijze de lijn van de avond. Haar scherpe vragen dwingen diepgang in het interview af. Ze is een betrouwbare en bevlogen moderator, die het programma inhoudelijk naar een hoger niveau weet te brengen."

Mei 2019

Ilse Schaminee
Programmamaker, arthouse LUX

Beeld: Tessa Posthuma de Boer

"Voor het online symposium Leven met Kanker van NEMO Kennislink stelde Anne een bijzonder mooi programma op. Zij modereerde dat op een heldere, aansprekende en authentieke manier. Om in de organisatie van dit event samen te werken met Anne was heel prettig omdat zij duidelijk communiceert over haar wensen en ideeën maar zich ook flexibel opstelt als het toch iets anders loopt. Anne van Kessel is een bedreven en gedreven wetenschapsjournalist waarmee ik graag nog eens samenwerk!"

Juli 2020

Ruth Visser
projectmanager wetenschapscommunicatie, NEMO Kennislink

Beeld: Tessa Posthuma de Boer

"Anne schrijft voor de populair-wetenschappelijke site Kennislink.nl over veel verschillende onderwerpen op een zeer aantrekkelijke en heldere manier. Ze heeft goed oog voor nieuws dat de lezers kan interesseren. Afgelopen jaar heeft ze daarnaast het Kennislink vragenboek ‘Waarom worden mannen kaal? – 101 slimme vragen’ gecoördineerd, mee-geschreven en -geredigeerd. Ze hield overzicht over onderwerpen, vragen, antwoorden en afspraken, waardoor het mogelijk was in korte tijd dit project tot stand te brengen en waardoor het zo’n lekker leesbaar en veelzijdig boek is geworden (al zeg ik het zelf). Een flink deel van de antwoorden is van haar hand. Anne is bovendien een fijne collega om mee samen te werken: betrouwbaar, meedenkend en origineel."

Juli 2013

Sanne Deurloo
Voormalig hoofdredacteur NEMO Kennislink

"De ironie van deze cursus is wel dat een van de stukken die je voor ons hebt geschreven zijn weg heeft gevonden naar De Telegraaf. Dit heeft iets van mijn vooroordelen tegenover dit concurrerende dagblad weggenomen. En zoals je zult onderschrijven – zeker in dit geval – is het prettig om van een vooroordeel te worden verlost.

Jouw stukken – vandaar mijn aanvankelijke verbazing over De Telegraaf – laten zien dat journalistiek een academisch beroep zou behoren te zijn. Bij jou trof ik althans de kwaliteiten aan waarmee de betere journalist behept zou moeten zijn. Kwaliteiten die getuige jouw staat van dienst tijdens en na je studie ook volop zijn onderkend. Je wordt – zoals je ook in je CV aangaf – gedreven door een oprechte nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar een veelheid van verschijnselen. In de korte tijdspanne van deze cursus heb je dan ook oeuvre met een grote diversiteit qua inhoud en genre afgescheiden.

Die nieuwsgierigheid gaat gepaard met een kritische houding tegenover ogenschijnlijke evidenties en met een geordende geest. Uit de blik waarmee je opmerkingen registreert, spreekt een verhoogde staat van intellectuele waakzaamheid. Je registreert onzorgvuldigheid en retorische luiheid. Je laat je niet afleiden door valse stelligheid. Je wilt alleen met goede argumenten worden overtuigd.

Ik denk dat je een goede interviewer zou zijn. Misschien een anderssoortige dan Greta Riemersma. Maar ik denk dat je mensen prikkelt tot mededeelzaamheid. Omdat jij niet lui bent, kunnen zij zich tegenover jou als interviewster ook geen luiheid veroorloven. Wat jouw journalistieke bedding ook zal worden: zolang jij je kwaliteiten erin tot uiting kunt brengen, zal het goed zijn."

Juni 2012 - na afloop van het volgen van de SCW cursus Wetenschapsjournalistiek

Sander van Walsum
Verslaggever / commentator, Volkskrant

"Anne van Kessel is an intelligent, dedicated and hard-working science journalist, who handles complex information in a very precise and systematic manner. We have worked together on the international television documentary DNA Dreams, about the rise of life sciences and bio-technology in China. Anne has researched the field of genetics and cognitive intelligence for this project and reported to me directly. She is a wonderful and sensitive colleague and her results for this project have been outstanding. In addition to literature and internet searches, she has conducted many long telephone interviews on cognitive genetics and reported on them extensively and accurately. Several professors that were interviewed by her told me that they were impressed by her thorough preparations and pleasant style. She also works fast and her summaries were extremely helpful in preparing the film plan. Lastly, I want to mention that Anne is very passionate about science reporting and is exceptionally focused and experienced for her young age. I hope you will get a chance to work with her."

Juni 2012

Bregtje van der Haak
Documentairemaker en journalist

"Gewoonlijk duurt het even voordat een redactie iets heeft aan een stagiaire. Voordat er meer uit komt, dan je er aan energie in stopt. Soms wordt dat punt zelfs nooit bereikt. In het geval van Anne van Kessel was dat ‘even’ ook echt maar even. Anne liep in het voorjaar van 2011 stage bij de redactie van het programma Labyrint radio en in de eerste uitzending na haar aantreden zat al een gast van haar. Ze had deze wetenschapper – een bioloog uit Wageningen – zelf gevonden, ondervraagd en geboekt. Natuurlijk was dat eerste telefoontje naar die onbekende bioloog spannend. En natuurlijk bleef het niet bij dat ene telefoontje, maar sprak ze hem vaker om nog enkele onbeantwoorde vragen beantwoord te krijgen. Maar ze deed het – en na die eerste telefoontjes was de schroom verdwenen. Anne deed op onze radioredactie hetzelfde als de reguliere redacteuren en Anne voelde zich al snel net zo verantwoordelijk voor het programma als de reguliere redacteuren. Ze zette een tandje bij als de eerstvolgende uitzending nog verre van rond was. Ze ploos kranten uit, speurde het internet af en belde tot ze een goed onderwerp had gevonden, vergezeld van een gast die – niet onbelangrijk op de radio – goed kon praten en op het tijdstip van de uitzending nog naar Hilversum kon komen ook. Ze genoot er zichtbaar van om met wetenschappers over hun spannende, saaie, baanbrekende of volstrekt onbegrijpelijke onderzoek te praten en zocht samen met ons naar de meest bijzondere verhalen uit de wereld van de wetenschap. Nu is iemand natuurlijk niet meteen een volleerd (wetenschaps-)journalist. Maar Anne wíl wetenschapsjournalist zijn en dus wórdt Anne wetenschapsjournalist. Want wat ze nu in elk geval al is, is een doorzetter en een harde werker, met een neus voor verhalen en een kritische blik, waarop je kunt bouwen."

Juli 2011 - na afloop van mijn stage bij de VPRO

Remy van den Brand
programmamaker en eindredacteur


"Anne is een hardwerkende, gezellige en consciëntieuze redacteur. Ze heeft binnen hele korte tijd laten zien dat ze radio kan maken en teksten kan schrijven voor Noorderlicht. De teksten waren goed te begrijpen, goed geschreven en leuk om te lezen. Ze hoeft maar één keer iets uitgelegd te krijgen en weet het dan. Dat in combinatie met veel initiatief maakt haar een fijne collega waar je niet naar om hoeft te kijken."

Juli 2011 - na afloop van mijn stage van de VPRO

Diederik Jekel
Wetenschapsjournalist en presentator

"Anne heeft nog geen twee maanden van haar stage gewerkt voor de redactie van Noorderlicht online, maar in die korte tijd opmerkelijk veel artikelen geschreven. Ze is dan ook uitstekend in staat om nieuwswaardige onderwerpen te selecteren, haar eigen werk te plannen, zelfstandig informatie te verzamelen en daaruit een aansprekend verhaal te smeden. Ook buiten kantooruren, als dat nodig is. Ze werkt hard, en met zichtbaar plezier. Het is duidelijk dat ze er veel voor over heeft om wetenschapsjournalist te worden. Eigenlijk is ze dat al. Wat trouwens niet wil zeggen dat ze alles alleen af kan. Anne weet wat ze kan en niet kan, en zal niet schromen om advies te vragen als ze dat nodig vindt. Ze is trouwens bijzonder prettig gezelschap, ook niet onbelangrijk. Kortom: van harte aanbevolen."

Juni 2011 - na afloop van mijn stage bij de VPRO

Elmar Veerman
Wetenschaspredacteur, VPRO