Anderen over mij


"Anne geeft al een paar jaar college in ons vak Wetenschapsjournalistiek op de Vrije Universiteit. We proberen in dat vak theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Dat is bij uitstek iets voor Anne. Ze is een gedreven journalist, met passie voor het vak en de kwaliteit. Ik vind het mooi hoe ze die passie en gedrevenheid op de studenten overbrengt. Anne heeft een toegankelijke en prettige stijl van lesgeven, die ze combineert met een kritische houding. Haar diverse ervaring, onder meer als redacteur, freelancer en boekschrijver, is voor onze studenten zeer interessant. En tot slot, dat zij alweer jaren geleden afstudeerde aan onze eigen Wetenschapscommunicatie opleiding aan de VU, maakt dat we haar helemaal met trots aan onze studenten presenteren."

April 2018

Frank Kupper
assistent professor science communication, Vrije Universiteit

"Anne schrijft voor de populair-wetenschappelijke site Kennislink.nl over veel verschillende onderwerpen op een zeer aantrekkelijke en heldere manier. Ze heeft goed oog voor nieuws dat de lezers kan interesseren.

Afgelopen jaar heeft ze daarnaast het Kennislink vragenboek ‘Waarom worden mannen kaal? – 101 slimme vragen’ gecoördineerd, mee-geschreven en -geredigeerd. Ze hield overzicht over onderwerpen, vragen, antwoorden en afspraken, waardoor het mogelijk was in korte tijd dit project tot stand te brengen en waardoor het zo’n lekker leesbaar en veelzijdig boek is geworden (al zeg ik het zelf). Een flink deel van de antwoorden is van haar hand. Anne is bovendien een fijne collega om mee samen te werken: betrouwbaar, meedenkend en origineel."

Juli 2013

Sanne Deurloo
Hoofdredacteur NEMO Kennislink

"De ironie van deze cursus is wel dat een van de stukken die je voor ons hebt geschreven zijn weg heeft gevonden naar De Telegraaf. Dit heeft iets van mijn vooroordelen tegenover dit concurrerende dagblad weggenomen. En zoals je zult onderschrijven – zeker in dit geval – is het prettig om van een vooroordeel te worden verlost.

Jouw stukken – vandaar mijn aanvankelijke verbazing over De Telegraaf – laten zien dat journalistiek een academisch beroep zou behoren te zijn. Bij jou trof ik althans de kwaliteiten aan waarmee de betere journalist behept zou moeten zijn. Kwaliteiten die getuige jouw staat van dienst tijdens en na je studie ook volop zijn onderkend. Je wordt – zoals je ook in je CV aangaf – gedreven door een oprechte nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar een veelheid van verschijnselen. In de korte tijdspanne van deze cursus heb je dan ook oeuvre met een grote diversiteit qua inhoud en genre afgescheiden.

Die nieuwsgierigheid gaat gepaard met een kritische houding tegenover ogenschijnlijke evidenties en met een geordende geest. Uit de blik waarmee je opmerkingen registreert, spreekt een verhoogde staat van intellectuele waakzaamheid. Je registreert onzorgvuldigheid en retorische luiheid. Je laat je niet afleiden door valse stelligheid. Je wilt alleen met goede argumenten worden overtuigd.

Ik denk dat je een goede interviewer zou zijn. Misschien een anderssoortige dan Greta Riemersma. Maar ik denk dat je mensen prikkelt tot mededeelzaamheid. Omdat jij niet lui bent, kunnen zij zich tegenover jou als interviewster ook geen luiheid veroorloven. Wat jouw journalistieke bedding ook zal worden: zolang jij je kwaliteiten erin tot uiting kunt brengen, zal het goed zijn."

Juni 2012 - na afloop van het volgen van de SCW cursus Wetenschapsjournalistiek

Sander van Walsum
Verslaggever / commentator Volkskrant

"Anne van Kessel is an intelligent, dedicated and hard-working science journalist, who handles complex information in a very precise and systematic manner. We have worked together on the international television documentary DNA Dreams, about the rise of life sciences and bio-technology in China. Anne has researched the field of genetics and cognitive intelligence for this project and reported to me directly. She is a wonderful and sensitive colleague and her results for this project have been outstanding. In addition to literature and internet searches, she has conducted many long telephone interviews on cognitive genetics and reported on them extensively and accurately. Several professors that were interviewed by her told me that they were impressed by her thorough preparations and pleasant style. She also works fast and her summaries were extremely helpful in preparing the film plan. Lastly, I want to mention that Anne is very passionate about science reporting and is exceptionally focused and experienced for her young age. I hope you will get a chance to work with her."

Juni 2012

Bregtje van der Haak
Documentairemaker en journalist

"Gewoonlijk duurt het even voordat een redactie iets heeft aan een stagiaire. Voordat er meer uit komt, dan je er aan energie in stopt. Soms wordt dat punt zelfs nooit bereikt. In het geval van Anne van Kessel was dat ‘even’ ook echt maar even. Anne liep in het voorjaar van 2011 stage bij de redactie van het programma Labyrint radio en in de eerste uitzending na haar aantreden zat al een gast van haar. Ze had deze wetenschapper – een bioloog uit Wageningen – zelf gevonden, ondervraagd en geboekt. Natuurlijk was dat eerste telefoontje naar die onbekende bioloog spannend. En natuurlijk bleef het niet bij dat ene telefoontje, maar sprak ze hem vaker om nog enkele onbeantwoorde vragen beantwoord te krijgen. Maar ze deed het – en na die eerste telefoontjes was de schroom verdwenen. Anne deed op onze radioredactie hetzelfde als de reguliere redacteuren en Anne voelde zich al snel net zo verantwoordelijk voor het programma als de reguliere redacteuren. Ze zette een tandje bij als de eerstvolgende uitzending nog verre van rond was. Ze ploos kranten uit, speurde het internet af en belde tot ze een goed onderwerp had gevonden, vergezeld van een gast die – niet onbelangrijk op de radio – goed kon praten en op het tijdstip van de uitzending nog naar Hilversum kon komen ook. Ze genoot er zichtbaar van om met wetenschappers over hun spannende, saaie, baanbrekende of volstrekt onbegrijpelijke onderzoek te praten en zocht samen met ons naar de meest bijzondere verhalen uit de wereld van de wetenschap. Nu is iemand natuurlijk niet meteen een volleerd (wetenschaps-)journalist. Maar Anne wíl wetenschapsjournalist zijn en dus wórdt Anne wetenschapsjournalist. Want wat ze nu in elk geval al is, is een doorzetter en een harde werker, met een neus voor verhalen en een kritische blik, waarop je kunt bouwen."

Juli 2011 - na afloop van mijn stage bij de VPRO

Remy van den Brand
programmamaker en eindredacteur

"Anne is een hardwerkende, gezellige en consciëntieuze redacteur. Ze heeft binnen hele korte tijd laten zien dat ze radio kan maken en teksten kan schrijven voor Noorderlicht. De teksten waren goed te begrijpen, goed geschreven en leuk om te lezen. Ze hoeft maar één keer iets uitgelegd te krijgen en weet het dan. Dat in combinatie met veel initiatief maakt haar een fijne collega waar je niet naar om hoeft te kijken."

Juli 2011 - na afloop van mijn stage van de VPRO

Diederik Jekel
Wetenschapsjournalist en presentator

"Anne heeft nog geen twee maanden van haar stage gewerkt voor de redactie van Noorderlicht online, maar in die korte tijd opmerkelijk veel artikelen geschreven. Ze is dan ook uitstekend in staat om nieuwswaardige onderwerpen te selecteren, haar eigen werk te plannen, zelfstandig informatie te verzamelen en daaruit een aansprekend verhaal te smeden. Ook buiten kantooruren, als dat nodig is. Ze werkt hard, en met zichtbaar plezier. Het is duidelijk dat ze er veel voor over heeft om wetenschapsjournalist te worden. Eigenlijk is ze dat al. Wat trouwens niet wil zeggen dat ze alles alleen af kan. Anne weet wat ze kan en niet kan, en zal niet schromen om advies te vragen als ze dat nodig vindt. Ze is trouwens bijzonder prettig gezelschap, ook niet onbelangrijk. Kortom: van harte aanbevolen."

Juni 2011 - na afloop van mijn stage bij de VPRO

Elmar Veerman
wetenschaspredacteur VPRO