Chinees feest - analyse van een boodschappenbriefje

23 februari 2012 | Nieuws
Wat heb je echt nodig om te overleven? Wat koop je in de winkel? Wat eet je vanavond? Allemaal vragen die je kunt beantwoorden met een boodschappenbriefje. Als je zo'n briefje écht leest, zie je veel meer. Wat iemand opschrijft, hoe iemand dat doet, de woordkeuze: het zegt iets over de persoon. Tefke van Dijk wil meer weten over de mens achter het briefje. Ze noemt dat de psychologie van het boodschappenbriefje. Het fascineert haar. En een fascinatie leidt vaak tot een verzameling. Haar verzameling boodschappenbriefjes, met hulp van vrienden, buren, collega's en volslagen vreemden werd steeds groter en resulteerden zelfs tot een heel leuk boek.

Via haar blog deelt ze de analyses die ze van de briefjes maakt.  Afgelopen weekend had ik de eer een gastanalyse te maken van een heel bijzonder briefje dat ik in mijn mandje in de Albert Heijn vond:

Deze man geeft niet zomaar een feest. Het wordt een Chinees feest, alleen voor Chineesjes. En dan mogen ze allemaal mee-eten, 24 maart vanaf 6 uur. Maar dan eten ze geen Chinees, dat krijgen ze vast al genoeg. Het wordt ratatouille met lekker veel kruiden. Dan zijn er alleen geen kruiden meer over voor de kipfilet, dus die koopt hij gekruid. Twee keer, want misschien nemen ze allemaal wel iemand mee. En doe voor de zekerheid ook maar kabeljauw, voor als er iemand geen vlees eet. Vanillevla of yoghurt met slagroom en banaan toe. En melk bij het eten; doe maar 2 grote pakken. Doe nog maar een pak trouwens, voor als iemand melk in zijn koffie wil. En voor degenen die blijven slapen is er de volgende dag sap, brood en roggenbrood. En speltbrood voor degenen met een tarweallergie. Met een flinke bonk jonge kaas. 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doneer

Dit artikel is gratis op mijn website te lezen. Als je het waardeert, kun je een donatie doen en help je kwaliteitsjournalistiek mogelijk te blijven maken.  

Welk bedrag wil je doneren?

Vul een bedrag in: