Een ode aan de kriebelende krioelende beestjes

24 september 2018 | Recensie

Recensie kinderboek Rotbeesten

Van reuzenlangpootmug tot vlo. Journalist Gemma Venhuizen is dol op insecten en schreef een ode aan deze en andere ‘rotbeesten’ in haar eerste non-fictie kinderboek. De tekeningen van Tjarko van der Pol maken het geweldige boek af.

De herfst is in aantocht dus we zijn voorlopig weer even van de zoemende muggen, prikkende wespen en ander ongedierte af. De vliegenmepper mag weer even in de kast, de plakstrips en mierendoosjes kunnen in de kliko. Als het aan wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen ligt, denken we daar voortaan heel anders over. In haar nieuwe boek brengt ze een ode aan 29 insecten en andere kriebeldieren.

Afscheidskussen

Dat doet ze op aanstekelijke wijze. Ze richt zich in al haar stukjes tot het dier zelf en dat levert prachtige en vaak grappige teksten op. Zoals: ‘Bedankt voor de voetmassage, beste naaktslak. het was heerlijk om je zachte, gladde lijf tussen de tenen van mijn linkervoet te voelen toen ik vanochtend op blote voeten de tuin in stapte. Het spijt me dat je daardoor doodging’. Op deze manier geeft ze de beestjes een gezicht, en spreekt ze het schuldgevoel van de lezer aan. Rotbeesten? Deze dieren zijn prachtig, slim en leuk!

Mijn favoriet is de bedwants. ‘Lieve B.’ schrijft Venhuizen. ‘Nog regelmatig denk ik terug aan onze nacht samen, jaren geleden in dat tweesterrenhotel in Parijs. […] De volgende ochtend, toen ik mezelf in de spiegel bekeek, zag ik overal rode bultjes. Honderden afscheidskussen van jou’.

Speelse tekeningen

Het boek laat de positieve kanten van de dieren zien, maar wijst de lezer er bijvoorbeeld ook op dat een lieveheersbeestje minder lief is dan haar naam doet vermoeden. Daarnaast leer je als lezer meer over de dieren. Dat naaktslakken twee voortplantingsorganen hebben bijvoorbeeld en dat huisvliegen in ons eten spugen om vervolgens met hun pootjes te voelen of het eetbaar is of niet.

Wat het informatieve boek compleet maakt, zijn de speelse tekeningen van Tjarko van der Pol. Die zijn grappig en enorm gedetailleerd. Wie goed oplet, vindt veel van wat Venhuizen vertelt terug in de tekeningen. Ik had het boek razendsnel uit en kan niet wachten tot mijn dochter oud genoeg is om er in te bladeren.

Dit artikel verscheen 24 september 2018 op NEMO Kennislink. Daar lees je de complete versie (inclusief kaders).


Doneer

Dit artikel is gratis op mijn website te lezen. Als je het waardeert, kun je een donatie doen en help je kwaliteitsjournalistiek mogelijk te blijven maken.  

Welk bedrag wil je doneren?

Vul een bedrag in: