Peutervet voorspelt hartziekten

6 oktober 2011 | Nieuws
Als je tussen je 2e en 6e levensjaar al kampte met overgewicht is het uitkijken geblazen als jongvolwassene. De kans op overgewicht, gerelateerde hartziekten en diabetes is dan namelijk aanzienlijk vergroot. Dit laat een studie van Marlou de Kroon, jeugdarts-epidemioloog aan het VUMC zien. 21 september promoveert ze op haar onderzoek. 

Vaak denken mensen dat kinderen wel over hun gewichtsproblemen ‘heen groeien’ en dat die extra kilootjes wel verdwijnen als ze in een groeispurt komen. Maar het onderzoek van de Kroon laat zien dat dit zeker niet altijd zo is. Met flinke gezondheidsrisico’s als gevolg. Weten we niet al langer dat overgewicht op jonge leeftijd risico’s met zich mee brengt op latere leeftijd? ‘Jawel,’ zegt de Kroon, ‘maar deze studie is de eerste die laat zien dat we tussen iemands tweede en zesde levensjaar het beste kunnen voorspellen of iemand op volwassen leeftijd ook last zal krijgen van overgewicht en gerelateerde ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.’

De Kroon verzamelde voor haar onderzoek, het ‘Terneuzen Onderzoek naar Preventie’, de gegevens van 2604 personen vanaf de geboorte tot volwassenheid. Die gegevens omvatte onder andere de duur van de borstvoeding en die van lengte en gewicht door de jaren heen. De Kroon: ‘Het bijzondere aan die gegevens over de borstvoeding is dat ze ontzettend precies zijn. Deze zijn destijds verzameld door Guus de Jonge, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde groot voorstander van het geven van borstvoeding.’ Uit alle gegevens werd onder andere het BMI bepaald, een index die aangeeft of iemands gewicht bij zijn/haar lengte past.

Borstvoeding maakt slank

Uit de resultaten bleek dat de tijd dat iemand borstvoeding krijgt een omgekeerde relatie met BMI en buikomtrek heeft. Hoe langer de borstvoeding, hoe lager de BMI en buikomvang. Zes maanden borstvoeding scheelt al snel twee gaatjes in de rok- of broekriem.

Verder zorgt een stijgende of constant te hoge BMI waarde tussen het 2e en 6e levensjaar voor een verdrievoudiging van het risico voor een jongvolwassene op metabool syndroom, een syndroom dat gepaard gaat met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Deze resultaten werden ook gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrijft PLoS One. ‘Ouders moeten dus niet alleen hun te dikke kleuter in de gaten houden, maar ook een slank kind dat geleidelijk of ineens buiten hun eigen groeicurve gaat vallen’, zegt ze.

Preventief behandelen

De Kroon stuurt aan op eerder beginnen met kijken waar er problemen liggen, op primaire preventie. Ze ontwierp daarom een predictiemodel waarmee hoog risico op overgewicht op volwassen leeftijd is te voorspellen voor 2- tot 6-jarige kinderen. De Kroon: ‘Zo’n instrument kan mensen die werkzaam zijn in de preventieve gezondheidszorg goed helpen bij de vroege opsporing van risico op obesitas en het zorgt ervoor dat we een familie begeleiding kunnen bieden voordat het al te laat is.’ Helaas duurt het nog wel even voordat haar model op de markt is. ‘Het moet eerst nog gevalideerd en wellicht verbeterd worden, dus ik denkt dat het nog wel zes tot zeven jaar duurt’. Tot die tijd zal ze in ieder geval niet stil gaan zitten. ‘Er is nog heel veel wat ik wil onderzoeken; wat het effect van eten van solid food op jonge leeftijd is bijvoorbeeld, of wat borstvoeding nu precies doet.’

 

Bovenstaande bericht is een voorbeeld van het soort artikelen dat ik momenteel voor de Nederlandse Hartstichting schrijf.  De berichten verschijnen wekelijks op de website van de Hartstichting. 

Doneer

Dit artikel is gratis op mijn website te lezen. Als je het waardeert, kun je een donatie doen en help je kwaliteitsjournalistiek mogelijk te blijven maken.  

Welk bedrag wil je doneren?

Vul een bedrag in: