Vaste relatie gaat dopingeffect tegen

5 juni 2011 | Nieuws
Een goede relatie is tegen veel bestand. Maar woelmuizen gaan daarin wel heel ver. Wetenschappers van de Universiteit van Florida ontdekten dat woelmuizen met een relatie niet onder de indruk raken van een beetje amfetamine. Prairiewoelmuizen houden niet zo van one night stands. Liever houden deze knaagdiertjes het hun hele leven bij één bedpartner. Dit in tegenstelling tot hun familieleden bij de berg- en veldwoelmuizen, die juist erg losbandig zijn. Amerikaanse wetenschappers vroegen zich af of de prairiewoelmuizen door deze levenslange relatie minder gevoelig zijn voor de effecten van een veelgebruikte stimulerende drug;amfetamine. Misschien beter bekend als speed of pep. Daarnaast wordt het vanwege zijn stimulerende werking ook als doping in de sport gebruikt. Kim Young, een van de onderzoekers: ‘Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen met een sterke relatie minder snel verslaafd raken en dat een relatie mensen met een verslaving helpt om af te kicken.’ Voor hun onderzoek gaven Zuoxin Wang en Larry Young amfetamine aan een groep mannelijke single woelmuizen en aan een groep mannelijke woelmuizen met een vaste relatie. Vervolgens keken de onderzoekers wat er in de nucleus accumbens gebeurde. Dit hersengebiedje speelt een belangrijke rol bij activiteiten die de diertjes normaalgesproken plezierig vinden, zoals eten en seks. In het gebied bevinden zich namelijk dopaminereceptoren, moleculen waar het stofje dopamine zich aan kan binden. Dopamine zorgt voor een gelukkig gevoel en heeft een motiverende werking. Indirect zorgt amfetamine ook voor dit effect, wanneer je het binnenkrijgt gaat de productie van dopamine in je hersenen namelijk omhoog.

Onder invloed Wat gebeurde er nu bij de woelmuizen die onder invloed van amfetamine waren? De woelmuizenhersenen uit beide groepen produceerden dezelfde hoeveelheid dopamine als reactie op de drug. Maar amfetamine had verschillende effecten bij de single en bezette muizen. De hersenen van de single muizen werden gevoeliger voor dopamine, terwijl de hersenen van de bezette muizen juist minder gevoelig werden. De drug had dus minder effect bij de stelletjes dan bij de singles. Het lijkt er dus op dat relaties bij woelmuizen de reacties op druggebruik veranderen, waardoor de drugs minder effect hebben. In een eerder onderzoek toonde Wang al aan dat herhaaldelijk toedienen van amfetamine ervoor zorgt dat single muizen minder vaak een relatie aangaan. In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers gaan kijken of de gesettelde woelmuizen ook minder interesse in de drugs hebben als ze onbeperkt kunnen gebruiken. Is hun relatie ook daar tegen bestand en laten ze de drugs links liggen? Of zullen ze hun relatie uiteindelijk verbreken? Young: ‘Ik denk dat hun relatie ook daartegen bestand is. Maar het is een interessante vraag en we zullen het gaan zien. Momenteel bouwen we aan een nieuwe proefopstelling.’ Met dit soort onderzoek hopen de wetenschappers uiteindelijk een nieuwe therapie te kunnen ontwikkelen die mensen met een verslaving kan helpen. Geen anonieme praatgroep dus, maar gewoon een langdurige relatie? Yan Liu, Kimberly Young e.a., ‘Social Bonding Decreases the Rewarding Properties of Amphetamine through a Dopamine D1 Receptor-Mediated Mechanism’, The Journal of Neuroscience, 31 mei 2011


Dit artikel werd 1 juni 2011 gepubliceerd op Noorderlicht, de nieuwssite van W24.

Doneer

Dit artikel is gratis op mijn website te lezen. Als je het waardeert, kun je een donatie doen en help je kwaliteitsjournalistiek mogelijk te blijven maken.  

Welk bedrag wil je doneren?

Vul een bedrag in: