Gastcolleges & Workshops

Wil je graag een workshop of gastcollege/presentatie van een ervaren wetenschapsjournalist? Geschikt voor iedereen die beter wil leren communiceren over wetenschap. 

Mijn workshops zijn op maat en kunnen zowel voor grote en kleine groepen als één-op-één. Mogelijk in het Nederlands en het Engels. Online en op locatie. 

Denk bijvoorbeeld aan de volgende onderwerpen:

  • Wetenschapscommunicatie en wetenschapsjournalistiek: wat houdt het in en wat heb je er aan?
  • Pitches schrijven en presenteren over je onderzoek: je onderzoek verkopen wordt steeds belangrijker. Hoe kom je in een paar minuten met een speelse presentatie tot de kern?
  • Nieuwsberichten schrijven: voor een krant of tijdschrift.
  • Of persberichten schrijven: als je bijvoorbeeld bij een universiteit werkt.
  • Achtergrondverhalen schrijven: hoe kom je van onderwerp naar verhaalidee? Wat is een goede structuur? En hoe schrijf je het lekker op?
  • Beter leren interviewen: voor beginnende journalisten of bijvoorbeeld woordvoerders die een bedrijfstalkshow maken.
  • Liever een ander onderwerp? Neem gerust contact op om over de mogelijkheden te praten!

Ervaring

Ik heb veel ervaring als docent en workshopleider. Zo ben ik sinds 2020 cursusleider van dé cursus Wetenschapsjournalistiek in Nederland, die van SCW. Cursisten beoordelen me gemiddeld met een 9,0. 

Daarnaast ben ik gastdocent binnen de master wetenschapscommunicatie van de VU. Al sinds 2012 geef ik daar jaarlijks een serie hoorcolleges en werkcolleges binnen het vak ‘Science Journalism’. 

Ook heb ik diverse workshops en gastcolleges gegeven voor o.a. het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam, diverse instituten van het Radboudumc en de Radboud Universiteit, de Hartstichting, Cito Lab, de GGD Gelderland-Zuid, de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, het RIVM en voor verschillende landelijke PhD en postdoc-netwerken.

Werkwijze

Mijn lessen probeer ik altijd persoonlijk te maken, door bijvoorbeeld theorie uit te leggen aan de hand van ingeleverd huiswerk. Ik heb veel aandacht voor elke individuele cursist; waar staat iemand nu en wat heeft hij of zij nodig? Ik krijg vaak terug dat ik een betrokken docent ben.

Mijn workshops zijn meestal actief: je gaat zelf schrijven, interviewen of op een andere manier aan de slag. Zo leer je uiteindelijk het meest. En ik geniet er dan ook van om mensen op weg te helpen en te zien hoe mensen grote stappen zetten in relatief korte tijd. 

Anne wist er iedere week een levendige en inspirerende sessie van te maken. Ook gaf ze ons uitgebreid commentaar op ons huiswerk en kwam deze feedback op een opbouwende manier terug tijdens de les. De kaart die ik van Anne aan het eind van de cursus ontving spande de kroon: niet alleen voorzag ze mij van een treffende persoonlijke reflectie, ze gaf me ook een duwtje in de rug om vooral te blijven schrijven. Dank, Anne!”

– Annemijn Algra (deelnemer SCW cursus wetenschapsjournalistiek)

Mediatraining

Leren hoe je jouw verhaal voor de camera, aan tafel bij een talkshow of op de radio moet vertellen? Samen met ervaren woordvoerder Marloes de Vink geef ik mediatrainingen.

We leren je hoe je in de media in een korte tijd tot de kern van je verhaal kan komen. Hoe je het hoofd koel houdt en hoe je jouw ingewikkelde onderzoek in één of enkele minuten begrijpelijk uitlegt. We hielpen al tientallen mensen op weg; van directeuren tot beleidsmedewerkers. Van verpleegkundigen tot onderzoekers. 

Benieuwd wat ik kan betekenen?