Mediatraining

Communiceren kan iedereen, toch? Totdat je jouw verhaal voor camera, aan tafel bij een talkshow of op de radio moet vertellen. Ineens moet je in korte tijd tot de kern van je verhaal komen en word je ook nog eens onderbroken door de journalist. Hoe doe je dat, jezelf blijven als je nerveus bent? En hoe leg je jouw ingewikkelde onderzoek in één minuut begrijpelijk uit?

Als freelancer vind ik het leuk om mijn krachten af en toe te bundelen. Deze trainingen geef ik met ervaren woordvoerder Marloes de Vink. Samen kunnen wij je helpen. Na onze mediatraining ben je in staat om jouw boodschap kort en helder te formuleren. Daarnaast leren we je hoe je op je gemak blijft en de regie houdt over het gesprek. Indien gewenst, bundelen wij onze krachten met presentatiecoach Nina Jilesen. Het gaat immers niet alleen om wat je vertelt, maar ook om hoe je dat doet. Hoe zorg je ervoor door middel van lichaamstaal dat je de kijker/luisteraar bereikt en raakt?

Wat leer je tijdens onze training?

We bieden zowel individuele als groepstrainingen

  • Iedere training start met een introductie van het medialandschap. Welke programma’s zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen? Hoe werkt een redactie? Wat zijn de belangrijkste kansen en valkuilen van een mediaoptreden?
  • Het kort en krachtig formuleren van je boodschap
  • Do’s & don’ts in de omgang met media
  • Interview met een journalist voor camera, waarbij je feedback krijgt: hoe oogt en klinkt het interview? Hoe kom ik als spreker over bij het publiek? Ben ik helder, bondig en overtuigend?
  • Hoe laat je je lichaamstaal je boodschap ondersteunen? Hoe zorg je dat je overtuigend overkomt?

Voor wie?

Onze trainingen zijn voor iedereen die zijn of verhaal aan de media mag vertellen. Of je dat nou regelmatig doet of voor het eerst gaat doen. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken. Al onze trainingen zijn op maat.

Wie zijn wij?

Marloes de Vink werkt al jarenlang als woordvoerder. Ze begon haar carrière bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. In het hart van de politiek leerde ze de kneepjes van het vak, het werken onder grote druk en het spel met journalisten. In 2013 maakte zij de overstap naar het Radboudumc, waar zij als woordvoerder voor de Raad van Bestuur werkt. Ze schrijft persberichten en adviseert en ondersteunt artsen, verpleegkundigen en onderzoekers, over en bij, media-optredens. Ook is ze woordvoerder van het crisisteam dat 24/7 klaarstaat om de communicatie van een eventuele crisis te managen.   

Nina Jilesen heeft ruime ervaring als presentatiecoach voor verschillende grote en kleine bedrijven, instellingen en particulieren. Daarnaast is zij eerstegraads acteercoach & regisseur bij (en oprichter van-) Acteerlessen Nijmegen. Nina studeerde cum laude af aan zowel de minor Liberal Arts (richting filosofie) aan de Bernhard Lievegoed University als aan de Academie voor Theater FHK. Hier heeft zij op hoog niveau de instrumenten waarmee je presenteert, leren kennen: je fysiek, stem en mimiek. Ze leerde observeren, bespelen en controleren. Nina staat met regelmaat te presenteren voor groot publiek en past hier zelf met bevlogenheid toe waar ze anderen in traint.

Anne van Kessel. Zelf ben ik al jaren werkzaam als freelance wetenschapsjournalist voor diverse kranten, tijdschriften en websites en ken het medialandschap daardoor goed. Sinds 2014 werk ik daarnaast als wetenschapsvoorlichter in het Radboudumc, waar ik wetenschappers help hun verhaal naar het brede publiek te brengen. Door middel van trainingen, of persoonlijk advies. Het verspreiden van onderzoeksresultaten is voor wetenschappers steeds belangrijker geworden. Soms is het zelfs voorwaarde voor een subsidie. Ik schrijf persberichten en adviseer en ondersteun wetenschappers en artsen bij mediaoptredens. Of dat nou aan tafel bij Pauw is of op Lowlands.

Marloes de Vink, Nina Jilesen en Anne van Kessel