Over Anne

Ik ben altijd al enorm nieuwsgierig geweest en heb een grote liefde voor taal en biologie. Niet gek dus dat ik bij de wetenschapsjournalistiek uit kwam. Continu nieuwe dingen leren en vragen mogen stellen, maken mijn werk het leukste werk dat er is.

Daarnaast vind ik het heel leuk om anderen op weg te helpen door middel van o.a. gastcolleges en workshops. Het is zo mooi om te zien hoe iemand die bij binnenkomst nog zegt, “Ik ben echt totaal geen schrijver!” aan het einde van een cursus al stukken gepubliceerd heeft.

Achtergrond

Na cum laude afgestudeerd te zijn in medische biologie, met daarbij een masterspecialisatie in science communication, ben ik vrij snel als freelance wetenschapsjournalist gestart.

Nu, bijna dertien jaar later, heb ik veel ervaring opgedaan en een groot netwerk opgebouwd. 

Mijn artikelen verschenen o.a. al in NRC, Trouw, KIJK, VPRO Gids, Quest, Opzij, NEMO Kennislink, Eos en diverse vakbladen.

Daarnaast ben ik regelmatig moderator op evenementen met een wetenschappelijk thema, geef ik gastcolleges en workshops, en maak ik graag podcasts. 

Van 2012 tot 2019 werkte ik, naast mijn freelance werk, parttime in het Radboudumc als wetenschapsvoorlichter. 

Ik ben voorzitter van de Vereniging van Wetenschapsjournalistiek en -Communicatie (VWN) en cursusleider bij SCW van dé cursus Wetenschapsjournalistiek.

Ik geloof dat we als mensen nooit uitgeleerd zijn. Daarom geef ik niet alleen trainingen, maar volg ik zelf ook jaarlijks nieuwe trainingen om mijn vaardigheden aan te scherpen of om juist iets nieuws te leren. Ik gooi mezelf graag in het diepe. 

Ik ken Anne als een gedreven, inventieve en gepassioneerde programmamaker en moderator met veel denkkracht, die scherpte brengt in onze programma’s, en ingewikkelde materie op een toegankelijke manier kan toelichten voor het publiek. Het is heel fijn samenwerken met haar, zij denkt vanuit kansen, kan goed schakelen tussen de verschillende velden, en brengt veel positieve energie met zich mee.”

– Pien Houthoff (directeur Arthouse LUX)

Anne in feitjes

1

Ik hou van taal en combineer dit graag met mijn liefde voor de wetenschap. Het Spaans vind ik prachtig. Tijdens mijn studie Biologie leerde ik de taal goed spreken terwijl ik onderzoek naar platvislarven deed in Spanje. 

2

Ik heb meerdere boeken op mijn naam staan. Waaronder het boek ‘Waarom worden mannen kaal? – 101 slimme vragen’, dat ik samen met mijn Kennislinkcollega’s schreef. Het werd een bestseller. 

3

Naast leren over de wereld, reis ik ook graag de wereld over. Het liefst gecombineerd met een duik onder water. Mijn man ontmoette ik tijdens een liftwedstrijd naar Denemarken en op 5364 meter hoogte, in Everest Base Camp in Nepal, vroeg hij mij ten huwelijk. 

4

Inmiddels hebben we twee kinderen samen: dochter Jolien (2017) en zoon Tijn (2019). We wonen in de oudste en leukste stad van Nederland, waar ik ook geboren en getogen ben: Nijmegen. 

5

De liefde voor biologie en lesgeven komt trouwens niet van een vreemde. Mijn ouders zijn beide bioloog en leraar geweest. 

6

Ik ben dol op koken en muziek. Ook lees ik graag en deel ik mijn boekentips met wie het horen wil op mijn instagram

Wil je samenwerken
of heb je een vraag?