Podcasts

Heb jij een podcast over een wetenschappelijk onderwerp? Of wil je er eentje beginnen? Als ervaren wetenschapsjournalist, presenteer en bedenk ik podcasts die de luisteraar meenemen in het verhaal.

Ervaring

Ik ben momenteel een vaste presentator en interviewer van de NTvG podcast (Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde).

Deze podcast over maatschappelijke medische onderwerpen, zoals de toekomstbestendigheid van ons zorgstelsel, presenteer ik samen met collega wetenschapsjournalist Jop de Vrieze. We hopen met de podcast meer jonge artsen aan te spreken. Ik was vanaf de beginfase betrokken bij de opzet van de podcast waardoor ik meedacht over invulling en rubrieken. 

Daarnaast heb ik aan een aantal afleveringen van de populaire NRC podcast Onbehaarde Apen bijgedragen.

Bijvoorbeeld een verhalende aflevering over de berggamander, het zeldzaamste plantje van Nederland waar nog maar één exemplaar van is dat biologen proberen te redden. Ik ging voor de podcast het veld in met die biologen. Mijn audioreportages zijn te horen in de aflevering en ik lichtte het onderwerp verder toe in de studio.  

In een andere aflevering ben ik te gast bij een walvisonderzoeker terwijl ze post mortem onderzoekt waaraan het dier gestorven is.

Dit soort audioreportages vind ik geweldig om te maken. Het liefst ga ik dan ook op pad en het veld in. Mee met de onderzoeker en aan de luisteraars beschrijven wat ik zie, ruik en voel. Waarna we in de studio alles samenbrengen. Dit soort verhalende podcasts dompelen de luisteraar onder in het verhaal alsof ze er zelf bij zijn. 

“Anne was nauw betrokken bij de conceptfase van de podcast. Ze is niet alleen een ervaren en scherpe wetenschapsjournalist en opgewekte presentator maar neemt ook verantwoordelijkheid voor het eindresultaat en denkt mee met alle aspecten van de productie. Daarnaast is ze efficiënt en betrouwbaar. Ik wil eigenlijk niet te veel reclame voor haar maken want dan komt er meer concurrentie voor haar tijd.”

– Lisette Cleyndert (directeur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde)

Een greep uit mijn podcastwerk

Benieuwd wat ik kan betekenen?