Mediatraining

Communiceren kan iedereen, toch? Totdat je jouw verhaal voor camera, aan tafel bij een talkshow of op de radio moet vertellen. Ineens moet je in korte tijd tot de kern van je verhaal komen en word je ook nog eens onderbroken door de journalist. Hoe doe je dat, jezelf blijven als je nerveus bent? Hoe houd je het hoofd koel in een crisissituatie, zoals de uitbraak van het coronavirus COVID-19? En hoe leg je jouw ingewikkelde onderzoek in één minuut begrijpelijk uit?

Als freelancer vind ik het leuk om mijn krachten af en toe te bundelen. Deze trainingen geef ik met ervaren woordvoerder Marloes de Vink. Samen kunnen wij je helpen. Na onze mediatraining ben je in staat om jouw boodschap kort en helder te formuleren. Daarnaast leren we je hoe je op je gemak blijft en de regie houdt over het gesprek. Indien gewenst, zoeken wij de samenwerking met presentatiecoach Nina Jilesen. Het gaat immers niet alleen om wat je vertelt, maar ook om hoe je dat doet. Hoe zorg je ervoor door middel van lichaamstaal dat je de kijker/luisteraar bereikt en raakt?

Wat leer je tijdens onze training?

We bieden zowel individuele als groepstrainingen

  • Iedere training start met een introductie van het medialandschap. Welke programma’s zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen? Hoe werkt een redactie? Wat zijn de belangrijkste kansen en valkuilen van een mediaoptreden?
  • Het kort en krachtig formuleren van je boodschap
  • Do’s & don’ts in de omgang met media
  • Interview met een journalist voor camera, waarbij je feedback krijgt: hoe oogt en klinkt het interview? Hoe kom ik als spreker over bij het publiek? Ben ik helder, bondig en overtuigend?
  • Hoe laat je je lichaamstaal je boodschap ondersteunen? Hoe zorg je dat je overtuigend overkomt?

Voor wie?

Wij maken onze trainingen op maat voor iedereen die zijn of verhaal aan de media mag vertellen. Of je dat nou regelmatig doet of voor het eerst gaat doen. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken. Onze trainingen zijn ook te boeken via Radboud In'to languages.

Wie zijn wij?

Marloes de Vink werkt al jarenlang als woordvoerder. Ze begon haar carrière bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. In het hart van de politiek leerde ze de kneepjes van het vak, het werken onder grote druk en het spel met journalisten. In 2013 maakte zij de overstap naar het Radboudumc, waar zij als woordvoerder voor de Raad van Bestuur werkte. Ze schreef persberichten en adviseerde en ondersteunde artsen, verpleegkundigen en onderzoekers, over en bij, media-optredens. Ook was ze woordvoerder van het crisisteam dat 24/7 klaarstaat om de communicatie van een eventuele crisis te managen. Dit soort situaties heeft ze regelmatig met het crisisteam van de veiligheidsregio geoefend. Januari 2019 begon ze als woordvoerder bij netwerkbedrijf Alliander.  

Anne van Kessel. Zelf ben ik al jaren werkzaam als freelance wetenschapsjournalist voor diverse kranten, tijdschriften en websites en ken het medialandschap daardoor goed. Van 2014 t/m 2019 werkte ik daarnaast als wetenschapsvoorlichter in het Radboudumc, waar ik wetenschappers hielp hun verhaal naar het brede publiek te brengen. Of dat nou aan tafel bij Pauw is of op Lowlands. Het verspreiden van onderzoeksresultaten is voor wetenschappers steeds belangrijker geworden. Steeds vaker is het zelfs voorwaarde voor een subsidie. Ik adviseerde en ondersteunde de onderzoekers door middel van trainingen, of persoonlijk advies. Sinds november 2019 doe ik dat als freelancer.