Wetenschapsjournalistiek

Vanwege mijn achtergrond als (medisch) bioloog schrijf ik als journalist het liefst over biologische onderwerpen: van gedragsbiologie en evolutie tot medische onderwerpen.

Ik ben breed inzetbaar wat biologische onderwerpen betreft, maar heb door de jaren heen een voorliefde ontwikkeld voor infectieziekten als malaria en tuberculose, mariene biologie, transplantatie-onderzoek en forensische wetenschap. 

Ik schrijf alle soorten artikelen. Van nieuwsbericht tot achtergrondartikel. Van print tot online. Maar ik heb een voorliefde voor reportages waarbij ik meeloop met biologen die bijzonder veldwerk doen. Om daarna dit onderzoek te vertalen naar een helder verhaal dat de lezer meeneemt in de wereld van de onderzoeker. 

Ik houd ook erg van (portret)interviews waarbij ik naast iemands werk, ook zijn/haar drijfveren of ervaringen laat zien.

Ervaring & Werkwijze

Als journalist schrijf ik uiteraard in de stijl van het medium. Ik heb veel ervaring in zowel achtergrondartikelen, reportages, interviews en nieuwsberichten voor verschillende media.

Mijn verhalen verschenen onder andere in NRC, Trouw, Quest, NEMO Kennislink, KIJK, Eos, OPZIJ, Roots, in diverse vakbladen voor de biochemische en biologische sector zoals C2W en Bionieuws, in universiteitsblad Resource en in de VPRO Gids.

Ik kan een bestaand idee uitwerken, maar denk ook mee over een invalshoek, perspectieven en experts. En ik draag graag zelf ideeën aan over actuele onderwerpen die passen bij het blad en de lezers. 

Daarnaast is een professionele, prettige samenwerking belangrijk voor mij. Ik werk secuur, kan snel schakelen en niet onbelangrijk in de journalistiek: ik sta erom bekend dat ik altijd mijn deadlines haal. 

In haar werk voor NRC bewijst Anne keer op keer dat ze een gedreven wetenschapsjournalist is die meerdere genres beheerst, van een technisch verhaal tot persoonlijk interview. Ze werkt secuur en levert snel. Ik waardeer dat Anne daarbij oog houdt voor de verschillende perspectieven van patiënten, artsen en onderzoekers. Dankzij haar uitgebreide netwerk weet ze snel de juiste mensen te spreken.”

– Lucas Brouwers (onderzoeksjournalist NRC & lid van de hoofdredactie, oud-chef Wetenschap NRC) 

Geschreven… 

Hieronder vind je een greep uit mijn werk en opdrachtgevers.

Mijn artikelen voor NEMO Kennislink vind je hier.

Kennismaken?

Neem contact op en ik laat je weten of ik voor je iets kan betekenen. Op mijn werk zijn de standaard leveringsvoorwaarden van de NVJ van toepassing.